Rödingfiske i fjällen

Ja då var årets fjällfisketur av klarad. Det började fint med en röding på ca 1,2 kg i fjärde kastet. Så jag trodde vi kommit till rödingparadiset, men det visade sig att det var en slump så resten av veckan blev det få men stora rödingar. De vägde mellan 0,8-1,6 kg med en medelvikt på ca 1 kg.

Vi hade kanonväder nästan hela tiden så jag till och med brände nästippen i solen, det händer inte ofta på över 1000 meters höjd.

Rödingarna på bilden fick jag på två kast i en av de större sjöarna ovanför Ritsem. Jag hade på tre rödingar på två kast och fick två. Som vanligt var det den största som släppte, den som släppte hade jag på mellan 5-10 minuter och den rusade många och långa rusningar under tiden. När den släppte ca 50 meter ut från land så högg det nästan genast en ny röding på ca 1 kg.

Snart dags för årets fjällfiske på röding.

I år bär det i väg till några rödingsjöar som ligger på nästa 1100 meters höjd. Vi blir 4 personer och två gummibåtar, enligt tidigare rapporter om dessa sjöar finns det mycket stor röding. Ett gäng var där i fjol och fick ett tiotal rödingar mellan 2-3 kg från land.

Brukar packa med Sushiris och göra egen röding sushi som vi serverar med en iskall öl.

Gäddfiske och rekordgädda i Luleå skärgård

En kompis till kör en del fiskeguidning för både svenska och utländska gäster. I samband med dessa guidningar brukar jag följa med ut och ”reka” gäddfisket några dagar innan. Den här turen var i mitten av maj och som alla vet är det inte lätt att hitta varmt vatten i Luleå skärgård den tiden på året. Men vi har en vik där det alltid blir varmt tidigt på våren. Där fick han sin rekordgädda 110 cm och prick 10 kg.

10 kg gädda från Luleå Skärgård
10 kg gädda från Luleå Skärgård

Att jämföra med min stordgädda från Råneälven då.


Gäddfiske och storgädda i Råneälven

Kom att tänka på ett gammalt gäddfiske jag haft i Råneälven när jag tittade på gamla bilder. De utspelade sig för kanske 25 år sedan. Vi var ett gäng killkompisar som någon gång vid skolavslutning tältade och fiskade gädda i några dagar. Vi hade fått massor av gädda mellan 3-8 kg när min rekordgädda till sist högg.

Den högg på en liten Rappalavobbler och kunde landas efter en ganska odramatisk kamp. Det mest spännande var att den rätade ut huggkroken vid första landningförsöket.

Vad gäddan vägde kan jag bara gissa, vi hade en våg som gick till 12 kg den slog i botten. Längden var 125 cm, gäddan landades på 0,25 nylonlina och skulle ha blivit IGFA rekord i den linklassen om jag anmält den.

Vill ni läsa mer om fiske i Råneälven läser ni det här http://www.fiskevatten.nu/ranealven

Rekordgädda i Råneälven