Gäddfiske och storgädda i Råneälven

Kom att tänka på ett gammalt gäddfiske jag haft i Råneälven när jag tittade på gamla bilder. De utspelade sig för kanske 25 år sedan. Vi var ett gäng killkompisar som någon gång vid skolavslutning tältade och fiskade gädda i några dagar. Vi hade fått massor av gädda mellan 3-8 kg när min rekordgädda till sist högg.

Den högg på en liten Rappalavobbler och kunde landas efter en ganska odramatisk kamp. Det mest spännande var att den rätade ut huggkroken vid första landningförsöket.

Vad gäddan vägde kan jag bara gissa, vi hade en våg som gick till 12 kg den slog i botten. Längden var 125 cm, gäddan landades på 0,25 nylonlina och skulle ha blivit IGFA rekord i den linklassen om jag anmält den.

Vill ni läsa mer om fiske i Råneälven läser ni det här http://www.fiskevatten.nu/ranealven

Rekordgädda i Råneälven

Share:

Dela på facebook
Facebook
Dela på pinterest
Pinterest

3 svar

  1. Många är de gäddor som dragit iväg med ens bete. Vid de många besöken ”neri Märgen”, har redskapen ställts på prov. Ett antal ”kapitalgäddor”, bärgades nog. Men mest drar jag mig tillminnes ett ”äventyr” en sommardag, tidigt 1960-tal.
    Hade fått upp ett par mindre ”snipor”, när det blev mer tyngd i spöet, ”storgädda”, var min första reaktion. Dock befanns det sig, att gäddan var felkrokad, den kom med bredsidan först.
    Gott och väl, den hamnade på båtbottnen, och allt var frid och fröjd. Tills, den gjorde en reflexrörelse, eller vad man skall kalla det.Den tog ett kraftfullt tag om högra stortån. Rent reflexmässigt drog jag tillbaka min tå, med den påföljden att blodvitet ökade högst avsevärt.

    Med facit i hand förlöpte ju allt väl. Men nod var det en ”häftig” upplevelse.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

4 − ett =

On Key

Related Posts

Rödingfiske i fjällen

Ja då var årets fjällfisketur av klarad. Det började fint med en röding på ca 1,2 kg i fjärde kastet. Så jag trodde vi kommit

Vilda hundar

Det sägs att förvildade hundar går tillbaka till sitt ursprung efter några generationer. Denna hittade jag på en solig strand i Thailand.